Un copil dezvoltat sau un adult neadaptat?

De o saptamana a inceput scoala, mare agitatie printre parinti. Daca pana acum toti alergau in stanga-dreapta, in cautare de hainute noi, rechizite, incaltaminte, ghiozdane care de care mai aratoase si confortabile, acum alergam dupa aceleasi lucruri, cu adaugarea manusilor, a mastilor sau a dezinfectantului. Ne dorim sa ii tinem si acasa, in sanul familiei, unde sa nu pateasca nimic in aceste vremuri  tulburi, dar pe de alta parte ne dorim sa si socializeze. Iar noi trebuie sa muncim, sa le punem pe masa tot ceea ce au nevoie. Insa, nimic nu intrece fericirea de pe chipul copilului atunci cand a descoperit un lucru nou, atunci cand citeste pe un panou primul lui cuvant sau cand iti spune cum a aflat el despre epoca de piatra. Sunt niste bureti mereu in cautare de a absorbi ceva nou, ceva care sa le hraneasca setea de cunoastere. Asta atunci cand vorbim despre copiii tipici, fara probleme de dezvoltare.

Dar ce facem atunci cand avem un copil care nu asimileaza informatia asa cum este normal? Ce facem atunci cand copilul tau este acel copil care este pus in ultima banca si care raspunde o data pe an la o intrebare pusa in clasa? Variante sunt doua: acceptam ca acel copil nu este tipic si lasam timpul sa decida soarta lui sau ne suflecam mainile si punem mana de la mana sa contribuim la dezvoltarea lui. Iar astazi va voi vorbi despre Antonio, un baietel de aproape 12 ani, care are nesansa sa aiba probleme medicale, encefalopatie cronica de origine pre-perinatala, retard mental usor, diagnostic stabilit la ultimul control de specialitate din luna august 2020, devenind astfel un copil cu nevoi speciale (de la varsta de 7 ani pana de curand a fost tratat de alte doua diagnostice, insa acestea erau eronate in baza unei traduceri eronate a unei scrisori medicale + lipsa solicitarii unor investigatii medicale, revizuire periodica adecvata). Mai exact, invata acum sa vorbeasca corect, sa pronunte corect, sa lege o propozitie, sa se ingrijeasca, sa citeasca, sa fie independent la activitatile specifice varstei si sa se integreze in randul copiilor din aceeasi grupa de varsta. Parintii nu fac fata nevoilor speciale ale acestuia si nu au o situatie financiara buna incat sa il ajute cu costul terapiei, situatia financiara fiind una precara deoarece singura sursa de venit este munca campului. Din acest motiv, Mario locuieste in prezent cu sora lui, care se lupta sa faca fata cheltuielilor lunare aferente scolii in cadrul careia tocmai l-a inscris pe Mario. Avand in vedere dezvoltarea lui din acest moment, Mario nu poate face fata unei scoli cu copii tipici, fiind absolut necesara inscrierea lui la o scoala care se poate adapta situatiei lui medicale. Dar, dupa cum stiti, orice costa in tara asta, iar scoala plus transportul costa lunar 3000 RON, fara sa mai luam in calcul celelalte terapii pe care Mario le face. Suportul fianciar din partea statului, de care dispune Mario il reprezinta suma de 311 RON(alocatia)+175 RON, un ajutor social. Faceti singuri calculele si o sa va dati seama de ce suma reala are nevoie acest copil si ce primeste de la stat!

Eu am mare incredere in Mario si in capacitatea lui de dezvoltare, daca are in jur mediul care il poate ajuta in acest sens. In caz contrar, iar acum va rog sa imi scuzati cuvintele dure, copilul va deveni un adult neadaptat, ulterior un om asistat social. Si nu ne dorim asta! Cred foarte mult in educatie, in ce putem face atunci cand acordam o sansa unui copil care are mare nevoie si in acest sens va rog mult sa dati o mana de ajutor in ceea ce priveste educatia, dar si viata lui de viitor adult.

Mi-am propus sa strang echivalentul unui an de studiu in acesta scoala ->(https://conil.ro), echivalentul a 36000 RON.Dar pentru ca este o suma mare, iar Mario nu are nevoie instant de toti banii am mai luat in calcul o posibilitate: cum ar fi daca am gasi 30 de oameni care sa doneze lunar 100 RON? La fiecare salariu intrat in cont sa va setati plata recurenta, iar Mario si sora lui sa fie mai putin ingrijorati de fiecare plata pe care trebuie sa o faca catre scoala! Cat inseamna 100 RON/ luna pentru fiecare? 2 pizza si o apa? Cred ca putem renunta la un mic rasfat si sa ajutam un copil sa fie un adult pe picioarele lui, la maturitate. Ce spuneti?

Contul in care se pot efectua donatii este mai jos:

IBAN: RO40INGB0000999904584314

Titular cont: Ana- Maria- Adriana Peter

Va multumesc si apreciez un share articolului, poate gasim mai repede oameni dispusi sa ajute!

Mai jos gasiti si cateva documente medicale, care atesta starea de sanatate a lui Mario!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.