Atunci cand creierul isi da shutdown!

Am inceput sa scriu o carte, de ceva timp! Imi doresc mult sa o termin si poate sa o si public! Pentru mine, pentru cei care si-ar dori sa o citeasca, dar si pentru copilul meu! Sa stie de unde a venit, cum a venit, cum mi-am imaginat viata noastra, cum a devenit si ca fac tot ce pot mai bine sa o aduc cat mai aproape de realitatea pe care mi-o imaginam eu! Insa, rascolind prin amintiri si incercand sa pun cap la cap informatiile, evenimentele imi dau seama ca din perioada in care eram fericita, iar eu nu stiam asta, amintirile curg pe banda rulanta! Imi aduc aminte evenimente,planuri, culori, oameni, sentimente pozitive sau negative, totul e atat de lin si are curgere in capul meu! Ei, ajungem la perioada tulbure si totul e haos, e varza! Daca in acea perioada stiam atatea lucruri, medici, medicamente, tratamente, numele spitalelor pe o raza de x km din locul in care ne aflam, fiind la munte sau la mare, combinatii de medicamente, ce merge bine si ce nu, cate minute as face pana la spitalul Militar, unde am probabilitate mai mare de loc de parcare astfel incat sa ajung rapid in camera de urgente, acum totul e in CEATA! Si mi se pare incredibil cum creierul poate sa functioneze atat de alert in perioade in care ai nevoie de el, dar totusi sa devina asa de lenes atunci cand acea perioada s-a incheiat! Cum e posibil sa tii minte parcursul a 5 ani, cu perioade de tratament, doze de medicamente, perioade, perioade intercalate intre medicamente, simptome, nume si fete de medici si asistente, iar atunci cand s-a terminat sa uiti aproape tot? Sa stai sa bajbai prin creier incercand sa iti aduci aminte un medicament sau numele site-ului de pe care l-ai comandat plus doza de tratament pe care ar fi trebuit sa o ia! Sau cum e sa stii perfect cum si in ce loc sa administrezi o injectie intramusculara, doar aruncand un ochi pe zona respectiva, iar acum sa iti tremure mana numai cand vezi o seringa?!?
Si nu inteleg de ce as putea uita aceste detalii pe care le stiam inainte si daca ma trezeai din somn la 3 dimineata! Bine, asta daca as fi dormit, ca nu prea eram prietena cu somnul! Inca avem o relatie complicata, pe care incerc sa o imbunatatesc!

In schimb, din acea perioada tin minte absolut toate sentimentele pozitive sau negative, toate trairile pe care le-am avut pe perioada mai mare sau mai mica de timp! Din momentul in care mi-a spus ca are cancer, pana am primit vestea mortii lui si apoi continuandu-se pe parcursul doliului, in care inca ma aflu! Tin minte sentimentele asociate din momentul de “Faci glume proaste cu mine? Cum sa ai cancer?”, pana la “Ne pare rau, doamna Barbu, sotul dumneavoastra a murit!” Acele sentimente de incertitudine, furie, deznadejde, speranta, incredere, iar furie, multa furie, durere, groaza, putina speranta, iubire, mai multa iubire, teama, frica, neliniste, furie, moarte! Singurul lucru “palpabil” pe care mi-l aduc aminte e raceala parchetului pe care m-am asezat, dupa ce am primit cea mai urata veste posibila! Parchetul rece, sentimentul de shutdown, de moarte a mea si a sufletului meu! Plus inocenta din ochii copilului nostru, care tragea de mine sa ne jucam nestiind ce tocmai s-a intamplat, agitatia din casa din momentul respectiv, pe care o auzeam tot mai incet! Nu stiu daca ati trait vreun moment in care sa fii inconjurat de oameni, multi oameni, dar sa te gandesti sau sa simti ceva atat de intens incat pe ei incepi sa ii auzi in fundal sau deloc!


Si atunci, presupunand ca este un mecanism de aparare si creierul “uita” acele evenimente, acele informatii multe si intense, de ce ar tine minte aceste sentimente? Nu sentimentele fac mai mult rau decat evenimentele care s-au petrecut? Nu de alta, dar as prefera sa imi aduc aminte despre dozajul medicamentelor in detrimentul pumnului in plex, sentimentelor de furie sau deznadejde! Ar fi mult mai simplu! Dar, hei, ce e simplu in viata asta?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.