O minte împăcată într-un corp sănătos

Vă scriam în urmă cu ceva timp despre mersul la terapie, despre importanța recunoașterii faptului că ai o problemă și că singur nu mai poți gestiona situația în sine. Fac terapie de peste un an și jumătate și pot spune, cu mâna pe inimă, că e cea mai bună alegere pe care am făcut-o în ultima perioadă. Și pe care o voi mai face, probabil, ceva timp de acum înainte. Militez pentru mersul la terapie tocmai pentru că mult timp am evitat să fac asta, considerând că voi cădea într-o capcană în care mă voi plânge continuu, lucru pe care îl urăsc considerabil de mult. Însă, surpriză a venit chjar din primele ședințe când mi-am dat seama ce timp prețios am pierdut și cât de bine mi-ar fi făcut să merg mai devreme. În plus, am realizat  că un cadru terapeutic nu înseamnă o stare de plângere continuă sau un psihoterapeut rigid de partea cealaltă a mesei, ci ceva mult mai mult de atât. Inseamnă o bună comunicare, o relație bazată pe încredere și respect, o persoană căreia să îi poți spune tot ceea ce ai pe suflet, fără teama că vei fi judecat sau înțeles greșit. Pe langă asta, înseamnă puterea de a lăsa pe altcineva să îți ghideze calea, însă tu rămânând propriul stăpân. Și oricât de dificil ți-ar fi în anumite momente, să crezi în psihoterapeutul tău, că dacă îți propune ceva înseamnă că el are mare încredere că îți va face bine, dar mai ales, că vei fi capabil să îndeplinești acel obiectiv. 

 De exemplu, eu sunt furioasă. În adâncul sufletului meu sunt furioasă. Toată furia asta e ascunsă în spatele tristeții, panicii, sentimentului de incorectitudine etc.. Mult timp am crezut că nici măcar nu sunt așa. Atât de adânc era ascuns sentimentul ăsta, încât eram surprinsă de faptul că puteam spune, cu mâna pe inimă, că nu simt vreun pic de furie. Nimic mai greșit! Iar atunci când psihoterapeutul a simțit că eu sunt furioasă, dar nu vreau să îmi exprim cumva furia a încercat să îmi ofere cumva soluții să o scot afară. Și mi-a sugerat diverse metode de lovi lucruri, de a rupe hârtii, de a face ceva care să scoată nervii la iveală. Însă nu, nu pot să urmez sfaturile acestea, chiar dacă știu că până la urmă sunt spre binele meu. Nu mă simt confortabil să mă vadă cineva lovind și trântind chestii într-o cameră. Dar uite că a venit cu o idee, care mi se pare genială. Aceea de a face mișcare în timpul unei ședințe. Știm cu toții că sportul face corpul să elibereze endorfine, iar endorfinele ne dau o stare de bine. Bonus, poate mai dai și un kilogram jos, dar nu asta este scopul. 🙂  Apoi, mai este problema de care tot nu am scăpat, furia aia insistentă. Și de abia acum urmează surpriza zilei:cum ar fi dacă am face sport în timpul unei ședințe? Și aici mă refer la pedalatul pe bicicletă, nimic complicat sau care să necesite vreo aptitudine demnă de Jocurile Olimpice. Eu sunt tare, tare încântată de idee! De abia aștept să pedalez relaxat când vine vorba de o ședință fără prea multă incărcătură negativă sau să apăs tare pedalele alea când sunt furioasă și aș face ceva să scot tot afară. Bonus, nu voi mai avea scuza că nu fac sport pentru că merg (fără urmă de regret) la terapie, iar timpul meu e limitat. Iar dacă e un lucru de care nu mă tem, acela este că sunt convinsă că A este un psihoterapeut excelent, care va ști să păstreze ședința la un nivel înalt de profesionalism, chiar și atunci când o să fiu călăre pe bicicletă. Ba mai mult, o voi aprecia pentru simplul fapt că în permanență caută metode noi de a reuși să gestioneze situația fiecărui client.

 Vă țin la curent! V-am zis că mi se pare o idee excelentă? Știu, v-am zis, dar o să o mai zic de o mie de ori dacă e nevoie. Mergeți la terapie, e o cale minunată pentru autocunoaștere, împăcare și rezolvare a situațiilor conflictuale la care sunteți supuși. Și dacă vă surâde ideea de puțină mișcare e și mai bine. Haideți să avem o minte împăcată într-un corp sănătos! 🙂

2 thoughts on “O minte împăcată într-un corp sănătos”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.