Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine

Citesc de cateva zile o carte care mi-a zdruncinat bine de tot credintele avute pana acum. Eram constienta oarecum de faptul ca in viata noastră copilaria joaca un rol important, dar nici pe departe nu m-as fi dus la un nivel atat de inalt, asa cum spune cartea. Cartea este scrisa de Lise Bourbeau si se numeste “Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine”.

Conform autoarei cartii, sufletul unui copil alege familia si mediul alaturi de care va creste, chiar inainte de a se naste. Toate acestea au ca scop intelegerea de sine si iubirea fata de noi. Traind in non-acceptare sau cu teama, regret, culpabilitate, nu vom face decat sa ne atragem acelasi gen de persoane sau aceleasi experiente din nou si din nou. Unora dintre noi le sunt necesare mai multe reincarnari pentru a ajunge sa accepte evenimentele prin care trec. Cea mai mare greseala pe care o putem face este ca in momentul in care trecem printr-o experienta negativa,sa dam vina pe altii pentru ea. Secretul este sa accepti experienta prin care treci, dar numai dupa ce o intelegi cu adevarat. Sa intelegi ca acea experienta prin care ai ales sa treci, chiar inconstient, este un pas inainte pentru a te schimba, a deveni o versiune mai buna a ta. Traitul in non acceptare ne face sa adunam aceste informatii in sufletul nemuritor, care se va reincarna de cate ori va fi nevoie pentru a ajunge la acceptare. Asa cum spuneam la inceput, inainte de a ne naste ne alegem familia din care vom face parte. Aceasta atractie magnetica vine din nevoia ta de a trai ceea ce nu ai trait din punct de vedere al iubirii si acceptării, in vietile anterioare, dar si din nevoia parintilor de a incheia ceea ce au de incheiat prin intermediul unui copil ca tine. Dupa nastere, pierdem tot ceea ce am trait in trecut, dar ne concentram pe nevoile sufletului din viata actuala,insa la scurt timp realizam ca nu putem fi noi insine, deoarece acest lucru nu corespunde cu lumea adultilor care ne inconjoara. Acest lucru duce la nervi, crize de furie din partea copiilor, care se împotrivesc cerintelor adultului.

In total sunt 4 etape prin care un copil trece, bucuria de a fi el  insusi, durerea provocata de descoperirea ca nu va putea continua asa, urmata de revolta si intr-un final resemnare. In ultima etapa, pentru a corespunde criteriilor adultilor, copilul isi creează o personalitate(mască) ce va corespunde celor 5 răni principale in viata:

1.Respingere

2.Abandon

3.Umilire

4.Tradare

5.Nedreptate

Importanta mastii este data in functie de gravitatea ranii la care suntem supusi. Cu alte cuvinte, cu cat rana este mai adanca, cu atat mai mult vom fi nevoiti sa purtam masca aferenta ei.

Probabil vi se par aberatii, probabil nu, dar eu sunt uimita de parcursul cartii. Am ajuns la jumatate, insa citind o rana din ea, parca am citit despre mine. Ma recunosc efectiv in 90% din detaliile expuse, fie ca este vorba despee sentimente, ganduri, fie ca este vorba despre gesturi. Revin in articolele viitoare cu informatii despre fiecare rana, dar va recomand cu încredere sa cititi cartea, e de neratat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.